ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…
Όραμα της «λίμνης των κύκνων» είναι να κάνει Πραγματικότητα το «Νέο» σχολείο της προσχολικής ηλικίας»..
..Είναι ένα κέντρο Αγωγής και Εκπαίδευσης που με έναν συνεχή και Ορθολογικό Προγραμματισμό από Τομείς- εμπειρίες/δραστηριότητες, παρέχει τις κατευθύνσεις που θα προσφέρουν στα παιδιά ένα Περιβάλλον Ζωής και Μάθησης, ένα Χώρο Μόρφωσης με Άρτιες Παιδαγωγικές και Διδακτικές Μεθόδους.
Ο «Προγραμματισμός της διδακτικής μας διαδικασίας και η οργάνωση του «σχολείου» μας παρέχει όλες τις δυνατότητες να «στηθεί» ένας χώρος Επιστημονικά δομημένος , με ειδικά χαρακτηριστικά για την παροχή Αγωγής και Παιδείας στοχεύοντας στην πραγματοποίηση των τριών Κυριάρχων Στόχων – την ωρίμανση ταυτότητας, την κατάκτηση της αυτονομίας, την ανάπτυξη των ικανοτήτων!
Για Εμάς κάθε παιδί είναι το ίδιο «Αρχιτέκτονας» των προσωπικών του σχέσεων που με την είσοδο του στο «πρώτο σχολείο», είναι φορέας μιας προσωπικής ιστορίας, εμπειριών, γνώσεων, ρυθμών και χρόνων ανάπτυξης.
Κάθε παιδί «κουβαλάει» το δικό του γενετικό προικισμό , τη δική του ιστορία, τις δικές του ικανότητες και το δικαίωμα να βρει σε αυτό το σχολείο «τη θέση του» σαν ανθρώπινο Ον!
«Στα Πλαίσια του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος, σαν Πρώτο Σχολείο ,γίνεται ένας θεσμός Αγωγής και Εκπαίδευσης, ικανός να προωθήσει «τον Ολόπλευρο σχηματισμό της Προσωπικότητας» με προοπτική την «ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων ανθρώπων».
Αποκτά έτσι μια ιδιαιτερότητα ,που το διαφοροποιεί από την Οικογένεια καθώς και από την πρώτη βαθμίδα, το Δημοτικό Σχολείο.
Δημιουργήσαμε ένα Περιβάλλον Αγωγής, ένα χώρο Ζωής και Κουλτούρας , ένα Χώρο που θα «αγκαλιάζει» τα παιδιά για να βιώσουν τις προσωπικές εμπειρίες τους και όχι ένα Χώρο για να αντικαταστήσει την οικογένεια με στόχο τη φύλαξη ή την προετοιμασία μόνο για το Δημοτικό Σχολείο, αλλά ένα περιβάλλον, ικανό να προσφέρει και να παντρέψει τόσο την απόκτηση ικανοτήτων {κοινωνικοποίηση, γλωσσική έκφραση, συλλογισμό} όσο και την ισόρροπη ωρίμανση και οργάνωση των ατομικών συναισθηματικών, κοινωνικών και ηθικών στοιχείων της Προσωπικότητας του παιδιού!
Το όραμα της ¨Λίμνης Των Κύκνων¨ είναι η προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες. Και το πετυχαίνουμε ικανοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ακόρεστη επιθυμία των παιδιών για γνώση και εμπειρία, μέσω παιχνιδιού και μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, αποδοχής, αγάπης και συνεργασίας.
“Το Περιβάλλον είναι ο Τρίτος Δάσκαλος:”
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να υποδεχτούμε τα παιδιά είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στην εσωτερική ανεξαρτησία τους και στην ανάπτυξη όχι μόνο της σωματικής υγείας τους, αλλά και της πνευματικής ζωής τους. Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα νιώθουν ελεύθερα και θα τους παρέχει κίνητρα να εργαστούν βασιζόμενα στις ανάγκες της ανάπτυξης τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το Εκπαιδευτικό Προσωπικό της «Λίμνης των Κύκνων¨» έχουν αποκτήσει Εξειδικευμένη Πιστοποίηση- Κατάρτιση, παρακολουθώντας έναν κύκλο σεμιναρίων ,υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Πιστοποιημένης Συμβούλου Ματίνας Καλανδάρογλου μέσω των οποίων ενισχύθηκαν οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις αλλά και αποκτήθηκαν νέες δεξιότητες που συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
«Το περιβάλλον πρέπει να λειτουργεί ως ένα είδος ενυδρείου που αντικατοπτρίζει τις ιδέες, την ηθική, τις στάσεις και τους πολιτισμούς των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.» ~ LorisMalaguzzi



Η Εικόνα για το Παιδί & Οι “Εκατό Γλώσσες”
Το παιδί αποτελείται απο εκατό.
Το παιδί έχει εκατό γλώσσες,
εκατό χέρια,
εκατό σκέψεις,
εκατό τρόπους σκέψης,
παιχνιδιού, ομιλίας.
Εκατό, πάντα εκατό
τρόπους να ακούει,
Να θαυμάζει, να αγαπά,
εκατό χαρές
να τραγουδά και να καταλαβαίνει,
εκατό κόσμους να ανακαλύπτει,
εκατό κόσμους να ονειρεύεται.
Το παιδί έχει εκατό γλώσσες
(και εκατό, εκατό, εκατό ακόμα)
αλλά του στερούν τις ενενήντα εννιά
το σχολείο και ο πολιτισμός
διαχωρίζουν το κεφάλι από το σώμα.
Λένε στο παιδί
να σκέφτεται χωρίς χέρια,
να τα καταφέρει χωρίς το κεφάλι,
να ακούει και να μη μιλάει,
να κατανοεί χωρίς να χαίρεται,
να αγαπάι και να θαυμάζει
μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Λένε στο παιδί
να ανακαλύψει τον κόσμο που ήδη υπάρχει
και από τις εκατό του κλέβουν ενενήντα εννέα.
Λένε στο παιδί
ότι η εργασία και το παιχνίδι,
η πραγματικότητα και η φαντασίωση,
η επιστήμη και η φαντασία,
ο ουρανός και η γη,
η λογική και το όνειρο,
είναι πράγματα που δεν πάνε μαζί.
Και έτσι, λένε στο παιδί
ότι οι εκατό (γλώσσες) δεν υπάρχουν.
Τα παιδιά λένε: Αποκλείεται. Οι εκατό υπάρχουν!
Loris Malaguzzi