Ένας οδηγός για τους γονείς

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ ΔΡ. ΑΘ. ΞΩΦΥΛΛΗΣ &  ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Παιδοψυχιατρική- Λογοθεραπεία- Εργοθεραπεία- Μαθησιακές Δυσκολίες- Παιδοψυχολογία

Κάντε την καθημερινότητα σας με το παιδί μια εποικοδομητική γλωσσική εμπειρία

Ένας οδηγός για τους γονείς


Αγαπητοί Γονείς,

Καθημερινές δραστηριότητες που μπορεί για εσάς να αποτελούν αγγαρεία (λ.χ. το πλύσιμο των ρούχων, το καθάρισμα του σπιτιού, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ) μπορούν να προσφέρουν στο παιδί σας μία ευκαιρία ώστε να κατανοήσει το γύρω κόσμο και να ξεδιπλώσει το λόγο του. Γιατί λοιπόν δεν μετατρέπετε τις στιγμές αυτές σε ευκαιρίες για παιχνίδι κατανόησης και έκφρασης με το παιδί σας;

 

Παρακάτω,θα βρείτε μερικά παραδείγματα και προτάσεις για το πώς θα μπορέσετε να εμπλουτίσετε τις γλωσσικές εμπειρίες του παιδιού σας:

Προτάσεις

  • Γίνετε περισσότερο ομιλητικοί με το παιδί σας.
  • Συζητήστε τα βήματα που θα ακολουθήσετε σε μια δραστηριότητα καθώς τα κάνετε, κατονομάστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε ή βλέπετε και δώστε έμφαση στις βασικές έννοιες (πχ. χρώματα, σχήματα, κ.τ.λ).
  • Κάντε απλές ερωτήσεις αλλά μην μπαίνετε στη διαδικασία να διορθώνετε λάθη στην άρθρωση ή στη χρήση λεξιλογίου.

Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε να δίνετε πάντα το σωστό μοντέλο απάντησης στο παιδί σας για να το ακούει.

  • Γίνετε εφευρετικοί χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
  • Διατηρείτε καλή βλεμματική επαφή. Να είστε μπροστά στο οπτικό  πεδίο του παιδιού όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Προσπαθείτε να μη διακόπτετε τη σκέψη του παιδιού σας και ενθαρρύνετε πάντα τις προσπάθειές του.
  • Μην αλλάζετε συχνά θέμα συζήτησης στο παιδί σας. Η σύγχυση θα σταματήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ σας και το ενδιαφέρον του.

 

Ενδεικτικά Παραδείγματα

  • Πλένοντας τα πιάτα:

«Θα πάω να πλύνω τα πιάτα. Είναι πολύ βρώμικα. Θα βάλω ζεστό νερό στο νεροχύτη. Είναι το νερό ζεστό; Ναι, είναι ζεστό. Θα βάλω απορρυπαντικό για τα πιάτα. Έβαλα. Θα σκουπίσω τα πιάτα για να μπορώ να τα βάλω στο ντουλάπι. Πού θα βάλω τα πιάτα; Βοήθησέ με να τα βάλουμε.»

Όταν θα κάνετε αυτή τη συζήτηση χρησιμοποιείστε πραγματικά πιάτα. Μετά παίξτε μαζί του χρησιμοποιώντας  και ψεύτικα πιάτα.

  • Ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ:

«Βοήθησέ με να βρω τα τρόφιμα που χρειάζομαι. Χρειάζομαι σούπα για να φάμε το μεσημέρι. Τι είδος σούπας σου αρέσει; Χρειάζομαι μερικά φρούτα. Μου αρέσουν οι μπανάνες. Ποιο φρούτο σου αρέσει; Α, σου αρέσουν τα σταφύλια. Τα σταφύλια είναι πράσινα.»

  • Τακτοποιώντας το κρεβάτι:

«Ας τακτοποιήσουμε το κρεβάτι μαζί. Θα τραβήξω το σεντόνι μέχρι τα μαξιλάρια. Τα σεντόνια είναι άσπρα. Τι χρώμα είναι τα σεντόνια; Είναι άσπρα.»

  • Μαζεύοντας τα παιχνίδια:

«Ας βάλουμε τα παιχνίδια όλα μαζί. Τι θέλεις να βάλεις πρώτα στο κουτί; Θέλεις να βάλεις τα τουβλάκια στο κουτί; Ωραία. Θα βάλω τα τουβλάκια στο κουτί.»

Σημειώστε πως σε όλα αυτά τα παραδείγματα οι προτάσεις που χρησιμοποιούμε είναι μικρές ώστε να μην μπερδεύουν το παιδί.

Ήρθε η ώρα λοιπόν  να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας επεκτείνοντας τις γλωσσικές τους εμπειρίες.

Καλή Διασκέδαση!!!!!!